Network
13. Teknoloji ödülleri sahiplerini buldu
22 Kasım 2018, Pe
TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından verilen Teknoloji Ödülleri, Sabancı Center’da sahiplerini buldu.
Yeni teknoloji, yenilikçi ürün veya süreç geliştirilmesini özendirmek amacıyla 13 yıldır verilen ödüllerde bu yıl, alınan başvurular arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda finale 8 kategoride 45 finalist proje kalırken bunlardan 11'i ödüle layık görüldü.
Etkinliğin açılışında konuşan Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD olarak, teknoloji ve inovasyonun önemini değişmez bir gündem maddesi yapmak ve özel sektördeki başarı hikayelerini daha fazla görünür kılmak amacıyla bu ödülleri verdiklerini belirtti.
Argat, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yıllar içerisinde ödüle gösterilen ilgiye, ödül kazanan firmalara ve projelere baktığımızda şunu rahatlıkla tespit edebiliyoruz; Teknolojinin yarattığı katma değerin çok daha fazla farkında olan bir özel sektörümüz var. Kamu-özel sektör-sivil toplum iş birliğini yansıtan Teknoloji Ödülleri’nin, bu farkındalığa önemli katkılar sağladığını düşünüyoruz."
Cesur adımlar atılmalı
Her yeniliğin çok çabuk eskidiği ve değişimin neredeyse tek değişmeyen şey olduğu dünyada, ekonomik kalkınmanın lokomotifinin yenilikçilik olduğunu söyleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ise, "Sanayinin dijital dönüşüm sürecinde kendi üretmediğimiz teknolojileri kopyala-yapıştır yaklaşımı sürdürülebilir değildir. Değişimi yakalamak için hem dijital teknolojiyi üretim ekosistemine entegre etmeyi, hem de bu teknolojiyi ülkemizde geliştirmeyi hedeflemeliyiz" dedi.
TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ise bu ödüller sayesinde hem devletin kamu temsilcilerinin hem sivil alanın özel temsilcilerinin bir araya geldiğini aktararak, Teknoloji Ödülleri’nin idealist vizyona sahip olduğunun, çünkü bu ödüllerin ulusal düzeyde bir yarışma olmakla birlikte, kuruluşlara 'uluslararası rekabet gücü kazanımı' motivasyonu da sağladığına vurgu yaptı.
TÜBİTAK’ın destekleri devam ediyor
Organizasyonun, ülkeyi teknoloji üreten ülkeler ligine taşıyan kuruluşları ödüllendirdiğini belirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise "Firmalarımızın teknoloji üretme yarışı nasıl ki bu ödüllerle noktalanmayacaksa, TÜBİTAK olarak firmalarımıza destek olma misyonumuz da ülkemizin hedeflerine göre gelişerek devam edecektir. Günümüzün bilgi ekonomisine dayalı küresel rekabet ortamında, katma değeri yüksek daha yenilikçi ürün ve teknolojiler geliştirmek zorunlu hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.
Uluslararası firmalarla rekabet edebilecek ürün ve teknolojileri geliştirebilmek için firmalarımızın, nitelikli insan, altyapı, kurumsallaşma ve iş birliğine gereksinimi olduğunu söyleyen Mandal, TÜBİTAK’ın, Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik olarak bilgi ekonomisine dönüşümünde sanayimize, üniversitelerimize ve bilim insanlarımıza her aşamada önemli katkılar sağlamaktadır" dedi.
Ödüllerin takdiminden önce son konuşmacı olarak kürsüye çıkan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise şunları söyledi: “Cari açık verdiğimiz ürünlerle yeni teknolojilerin, arz talep iş birliği modeliyle üretilmesini hedefliyoruz. Bu modelde Ar-Ge ve Ür-Ge desteklerimizle, yatırım teşviklerimiz birbirini tamamlayan mekanizmalar halinde çalışacak. Stratejik ürünlerde yerli üretimi teşvik ederek; sadece ihtiyacımızı karşılamakla kalmayacak, dünya pazarlarına yüksek katma değerli ürünler ihraç edeceğiz."
Büyük ödül HÜRKUŞ-A’ya
13. Teknoloji Ödülleri kapsamında finale kalan 45 projeden ödül alanlar şu şekilde:
Teknoloji Büyük Ödülü: HÜRKUŞ-A Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Projesi (TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş)
Üniversite-Sanayi İş Birliği Kategorisi Ödülü: Atık Biokütleler ile RDF Biokütlelerin Gazlaştırılması ve Yenilenebilir Temiz Enerji Üretimi (Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş.)
Mikro Ölçekli Firma-Ürün Kategorisi Ödülü: A-FOD (Argosai Teknoloji Anonim Şirketi)
Mikro Ölçekli Firma-Ürün Kategorisi-Jüri Özel Ödülü: AssistOn Rehabilitasyon Sistemleri (Interact Medikal Teknolojileri A.Ş.)
Mikro Ölçekli Firma-Süreç Kategorisi Ödülü: Tümörde Aktifleşen Hedefli Ön İlaç Geliştirme Çalışmaları (RS Araştırma Eğitim ve Danışmanlık İlaç Sanayi Ticaret A.Ş.)
Küçük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü: RoboGait-Robot Sürüşlü Rehabilitasyon Sistemi (Bama Teknoloji Tıbbi Cihazlar Dan. Sağ. Bilişim San. ve Tic. Ltd. Şti.)
Orta Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü: TAP-Davranışsal Analize Dayanan Yeni Nesil Oyun Tasarımı Optimizasyon Platformu (Triodor Araştırma Geliştirme Yazılım ve Bilişim Tic. Ltd. Şti.)
Orta Ölçekli Firma Süreç Kategorisi- Mansiyonu: Akıllı Hava Kirliliği İzleme, Raporlama ve Etki Takip Alarm Sistemi (Infoline Bilgi Teknolojileri Tic. A.Ş.)
Büyük Ölçekli Firma Ürün Kategorisi Ödülü: Ekin Patrol G2 (Ekin Teknoloji)
Büyük Ölçekli Firma- Ürün Kategorisi- Jüri Özel Ödülü: Acriva UD Trinova (VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi A.Ş.)
Büyük Ölçekli Firma Süreç Kategorisi Ödülü: Atık Boya Geri Dönüşüm ve Geri Kullanım (Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.)
Kaynak: www.herkesebilimteknoloji.com/duyurular/13-teknoloji-odulleri-sahiplerini-buldu