Endüstri
ARVEN İLAÇ’IN TEKNİK EĞİTİM VE BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
31 Ocak 2020, Cu
Toksöz Grup 35 yıllık ilaç deneyimini harmanlayarak Türkiye’deki ilaç endüstrisini daha ileriye taşıyabilmek adına 2007 yılında Biyoteknolojik ürün geliştirme amacıyla yatırımlarına başlamıştır.
ARVEN İLAÇ’IN TEKNİK EĞİTİM VE BİYOTEKNOLOJİK İLAÇ GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
Toksöz Grup 35 yıllık ilaç deneyimini harmanlayarak Türkiye’deki ilaç endüstrisini daha ileriye taşıyabilmek adına 2007 yılında Biyoteknolojik ürün geliştirme amacıyla yatırımlarına başlamıştır. Aynı yıl Sanovel Silivri tesislerinde Biyoteknoloji Bölümü kurulmuş ve Türkiye’nin ilk biyobenzer ürününü çıkarmak amacıyla araştırma geliştirme çalışmalarına başlamıştır. Uzun soluklu bu Ar-Ge projesi tamamlanıp ruhsat alındığında, ürünümüz hücreden bitmiş ürüne ülkemizde geliştirilen ilk yerli biyobenzer olma unvanını almıştır.
İlerleyen yıllarda Toksöz Grup, ileri teknoloji ürünlerden İnhaler ve Biyoteknoloji ürünlerini bir araya getirerek Arven İlaç San ve Tic. A.Ş. adı altında toplamıştır. Yatırımlarını hız kesmeden devam eden Toksöz Grup yeni kurulan Arven şirketi için 2013 yılı itibariyle Kırklareli Organize Sanayi bölgesinde, yeni bir tesis yapma kararı almıştır. 2017 yılı itibari ile Kırklareli Organize Sanayi içerisinde tesis tamamlanmış ve TİTCK’ndan üretim yeri iznini alarak faaliyetine başlamıştır. Böylece, ülkemizde geliştirilen ilk biyobenzerin hücreden başlayarak bitmiş ürün eldesine kadar tüm üretim prosesi ve kalite testlerinin gerçekleştirebildiği bu tesis, ülkemizde bu ilaca ihtiyaç duyan hastaların ihtiyaçlarına cevap vermekte ve aynı zamanda devletin bu ilaç için yapmak zorunda kaldığı ithalatın da düşmesine neden olarak dışa bağımlılığı azaltmaktadır.
Kırklareli üretim tesisine paralel olarak kurulumu gerçekleştirilen ve Selimpaşa/İstanbul’da bulunan Arven Ar-Ge tesisi, 2017 yılında 5746 sayılı kanun kapsamında Ar-Ge merkezi statüsünü alarak proje geliştirme çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir. Arven Ar-Ge Merkezi’nde inhaler (solunum) ilaçları ile biyoteknolojik ve biyobenzer ilaçlara yönelik araştırma geliştirme faaliyetleri yapılmaktadır. Biyoteknolojik ve biyobenzer ilaçlar grubunda yapılan araştırma geliştirme faaliyetleri temel olarak mikrobiyal kaynaklı ilaçlar ve memeli hücre kültürü kaynaklı ilaçlar olmak üzere iki ana grupta toplanmıştır. Mikrobiyal yatırımların yanı sıra Arven; gerek Kırklareli’de fabrikada, gerekse de Selimpaşa’da Ar-Ge merkezinde; memeli hücrelerinden elde edilebilen monoklonal antikorlar içeren biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi ve üretilmesi için de yatırımlarını tamamlamıştır. Firmamız, biyoteknolojik ilaç geliştirme ve üretimindeki hazır altyapısı ile işbirliklerine de açıktır.
Arven İlaç’ın yüksek teknoloji gerektiren biyoteknolojik ürün geliştirme hedeflerini gerçekleştirmek için tesis yatırımlarının yanı sıra kalifiye personel istihdamına yönelik insana yatırımı da gözden kaçırılmaması gereken bir noktadır. Biyoteknolojik ilaç üretimi doğası gereği birden çok branş veya disiplinde (multidisipliner) spesifik olarak yetişmiş insan gücünü gerektirdiğinden istihdam için kalifiye personel bulmak, sadece ülkemizde değil dünyada da aşılması gereken zorluktur. İlk projemizden bu yana, kalifiye personel sıkıntısını aşmak için ekibe farklı meslek gruplarından katılan (Eczacı, moleküler biyolog, kimyager, kimya mühendisi, biyomühendis vb.) personelin güncel bilgi, teknoloji ve uluslararası regülasyon çerçevesinde yetişmesine önem verilmektedir. Bu amaçla yabancı eğitmenlerin firma içi eğitim vermesi veya personelin yurtdışı eğitimlere katılması ve eğitim sonucunda aldığı bilgiyi firma içinde ekibin kalanına aktarması bir kültür haline getirilmiştir.
Arven İlaç’ın üniversiteler ile özellikle teknik eğitim alanındaki işbirliklerine bakıldığında; Bahçeşehir Üniversitesi ile olan marka dersi ön plana çıkmaktadır. “Biyoteknolojik İlaç Geliştirme" konusunda yaklaşık 10 seneyi aşan bilgi birikimi ve tecrübesini üniversitenin yerli ve yabancı öğrencileriyle paylaşan Arven; bu marka dersini ufak modüller halinde özellikle Anadolu’daki devlet üniversitelerine götürme projesi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bunun dışında üniversitelerin kariyer günlerinde teknik bilgilerini ve tecrübelerini aktaran Arven İlaç; ilgili bölümlerinin son sınıfında okuyan üniversite öğrencilerine veya yeni mezun olmuş genç arkadaşlara bir yıla kadar ücretli staj imkânı sağlayan “Uzun Dönem Staj Programı”nı hayata geçirilmiştir. Bu programların sonunda ekibe dâhil olmuş kişiler bulunmaktadır. Ayrıca zorunlu uzun dönem stajlarını Ar-Ge Merkezi’nde yapmaları için Eczacılık Fakültesi öğrencilerini de kabul eden Arven İlaç; yaz döneminde ise belli kontenjanda, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrencilerin stajlarını yapabilme imkânını sunmaktadır.