Teknoloji & İnovasyon
Gen Düzenleme Teknolojisi Kullanılarak Yeni Bir Kanser Tedavisi Geliştirildi
15 Aralık 2020, Sa
Tel Aviv Üniversitesi'nde kanserle mücadele için gen düzenleme teknolojisi, CRISPR'a, başvurularak yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi.
Tel Aviv Üniversitesi'ndeki bilim insanları kanser tedavisi üzerinde yeni bir ilerleme kaydettiler. Yeni çalışmalarını Science Advances dergisinde yayınlayan araştırmacılar, CRISPR'ın ölümcül kanseri ortadan kaldırma ihtimalinin olduğunu açıkladılar.
Kanser hücreleri yeniden aktif olmayacak şekilde öldürülüyor
CRISPR, normal şartlarda potansiyel olarak zararlı genetik bozuklukları düzeltmek için geliştirilmişti, ancak bilim insanları yayınladıkları araştırmada bunun kansere karşı bir çare olabileceğini belirttiler. Araştırmacılar, ‘yeni lipit nano parçacık tabanlı dağılım sistemi’ ismini verdikleri sistemle kanser hücrelerini hedef alabildiklerini ve bu hücreleri yeniden aktif olmayacak şekilde öldürebildiklerini açıkladılar.
Yayınlanan makalede, geliştirilen yeni sistemin nasıl çalıştığına da değinildi. Buna göre bilim insanları, basitçe anlatmak gerekirse nano parçacıkları kullanarak CRISPR enzimi olan Cas9'a mesaj gönderiyor ve enzime kanser hücrelerini hedef aldırılıyordu. Aynı mesajda enzimden 'moleküler makas' olması ve hücrenin DNA'sını kesmesi de istendi.
Bilim insanları, sistemin en yüksek ölüm oranına sahip iki kanser türü olan glioblastoma ve metastatik yumurtalık kanserini hedef alarak kanıtlamaya çalıştılar. Fareler üzerinde yapılan deneyde yeni CRISPR yönteminin, hayatta kalma oranını iki katına çıkardığı görüldü. Üstelik bu yalnızca tek bir tedavinin verdiği sonuçtu.
Makalenin yazarlarından Profesör Dan Peer yaptığı açıklamada, “Bunun bir kemoterapi tedavisi olmadığı anlaşılmalı. Herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır ve kanserli hücre tedaviden sonra tekrar aktif hale gelmiyor. Cas9’un moleküler makasları kanserli hücrelerin DNA’sını kesiyor, böylelikle hücreyi öldürüyor ve çoğalmasını tamamen engelliyor” dedi.
Bilim insanları, ilerleyen dönemde CRISPR sisteminin diğer hastalıklar üzerindeki etkisini de inceleyecekler.
Ayrıntılı bilgilere linklerden ulaşabilirsiniz:
Science Advances: https://advances.sciencemag.org/content/6/47/eabc9450
https://bgr.com/2020/11/21/crispr-cancer-gene-editing-system/