Endüstri
3D Yazıcılar Kullanılarak Hücrelerin Doğal Ortamlarını Taklit Eden Mikroçipler Üretildi
25 Eylül 2017, Pt
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, kanser tedavisine yönelik araştırma yürütürken karşılaştığı bir zorluğu 3D yazıcılarda ürettiği mikroçiple çözdü.
ABD’de başladığı araştırmalarını Türkiye’de sürdüren Okvur, kanser hücreleriyle bağışıklık sistemi hücrelerinin nasıl iletişim kurduğunu ortaya çıkarmak için AB destekli proje yürütürken, mevcut hücre çalışmalarında iki boyutlu ortamda yürütülen çalışmanın doğru sonuçları vermediğini görerek, hücrelerin aynı insan dokusunda olduğu gibi yaşayabilecekleri doğala yakın ortamlar oluşturmak için yöntemler aramaya başladı.
Laboratuvarlarda kullanılmaya başlanan mikroçiplerin hücrelere üç boyutlu yaşam ortamı sunabilmesine rağmen çok pahalı olması, üretiminin uzun sürmesi ve çeşitli zorluklar içermesi nedeniyle kullanılabilir olmadığını gören Okvur, 3D yazıcıları mikroçip üretiminde deneyerek, mevcut yöntemlerden 10 kat daha düşük maliyetli ve daha kısa zamanda mikroçip üretmeyi başardı. İYTE kampüsü içindeki Teknopark İzmir’de kurduğu şirketle mikroçip üretimine başlayan Okvur, hedeflerinin hücre üzerinde araştırmalar yapılan tüm laboratuvarlara girebilmek olduğunu belirtiyor.