Endüstri
BİLİM İNSANLARI “SUPERBUG” E. COLİ KLONLARININ İNSAN BAĞIRSAĞINI NASIL ELE GEÇİRDİĞİNİ KEŞFETTİ
26 Kasım 2019, Sa
Birmingham Üniversitesi araştırmacıları “ST131” olarak adlandırılan E. coli klonunun ilaca karşı dayanıklı enfeksiyonlarının ana nedeni olmasını araştırdı.
BİLİM İNSANLARI “SUPERBUG” E. COLİ KLONLARININ İNSAN BAĞIRSAĞINI NASIL ELE GEÇİRDİĞİNİ KEŞFETTİ
Birmingham Üniversitesi araştırmacıları “ST131” olarak adlandırılan E. coli klonunun ilaca karşı dayanıklı enfeksiyonlarının ana nedeni olmasını araştırdı.
Escherichia coli (E. coli) insan ve hayvan bağırsaklarında çokça bulunan bir bakteri tipidir ve normal bağırsak florasının bir parçasını oluşturur. Birçok farklı E. coli tipi bulunur ve bunların çoğu zararsızdır. Bazılarıysa idrar yollarında veya kan dolaşımında bulunan ciddi gıda zehirlenmelerine veya enfeksiyonlara neden olabilir.
2012-2013 yıllarında E. coli ile ilgili vakalar; 32,309’den yüzde 29 oranında artış gösterdi ve 2017-2018 yılları arasında 41,060 olarak raporlandı. Bu artış geniş etkili antibiyotiklere direnebilen, süper bakterilerin (superbug) artmasıyla ilişkilendirilmektedir.
Birmingham Üniversitesi'nin Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Enstitüsü'nde çalışan Dr. Alan McNally, “Küresel çapta en çok baskın olan ve birçok ilaca karşı dirençli olan E. coli klonu “ST131” olarak adlandırılmaktadır. Araştırmalarımız, ST131'in 1990'larda ortaya çıktığını ve sürekli yayıldığını göstermektedir. Ancak ortaya çıkmasından sonra E. coli klinik vakalarının yüzde 20'sinden fazlasına neden olmamıştır. Araştırmamız bunun nedeninin bir evrimsel seçilim olarak adlandırılan negatif frekansa bağlı (NFDS) olduğunu göstermektedir. Araştırmamızı takiben ST131 gibi ilaca karşı dirençli baskın klonların var olduklarını biliyoruz ve zamanla yenilerinin de ortaya çıktığı ortada. NFDS olarak adlandırılan bu süreç tüm E. coli popülasyonu arasındaki dengenin kontrolünü sağladığından, herhangi birinin tamamen baskın bir klon haline gelmesi pek olası görünmüyor” dedi.
Cambridge'de Wellcome Sanger Enstitüsü'nden Jukka Corander, Norveç'te bulunan Oslo Üniversitesi'nden ve Finlandiya'da bulunan Helsinki Üniversitesi'nden bilim insanları ST131'in içerisinde bulunan suşların neredeyse 1,000 genom dizisini analiz ettiler. Buradaki amaç, bu süreçlerin nasıl oluştuğunu açıklayacak bir genetik modelin bulunmaya çalışılmasıydı.
Corander; “ST131 klonunda bakterilerin insan bağırsağında mesken etmesini sağlayan genlerde ST131 ile çok yakından ilgili olan ilaca dirençli olmayan bakterilerle karşılaştırıldığında çok fazla çeşitlilik bulduk. Eğer bir kişi idrar yolu enfeksiyonuna ya da kan dolaşım enfeksiyonuna yakalanıyorsa bu olaya genellikle bağırsakta bulunan E. coli'ler neden olmaktadır. Durum böyle olunca superbug'ların genetiğinde bir değişim olduğunu ve bağırsakta bulunan diğer E. coli'lerden daha rekabetçi olduklarını anlayabiliyoruz. Eğer birçok ilaca karşı bağışıklığa sahip olan E. coli'nin bağırsaklarımızda bulunan diğer sağlıklı E. coli'ler ile mücadele ettiğini anlayabilirsek bu olayı daha başlamadan bitirmenin yollarını bulabiliriz. Araştırmanın ilerleyen aşamalarında bu durum odağımız olacak” dedi.
Araştırma; British Society of Antimicrobial Chemotherapy, The Wellcome Trust Sanger Institute, the London School of Hygiene and Tropical Medicine ve Imperial College London tarafından iş birliği ile yapıldı ve mBio'da yayınlandı.
Ayrıntılı bilgiye www.laboratoryequipment.com adresinden ulaşılabilir.