Endüstri
Controlled Environments 2018 Temizoda Trendleri ve Gelir Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
04 Ağustos 2018, Ct
Controlled Environmets dergisi, dördüncü kez okuyucuları arasında yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Temizoda endüstrisindeki trendleri ve okuyucuların ağırlıklı olarak temsil ettiği endüstrileri belirlemek üzere yapılan araştırmada katılımcılara ayrıca iş yükü, gelir, yan haklar ve mesleki tatmin ile ilgili sorular da soruldu.
Ankette okuyuculara ilk olarak tesislerinde gerçekleştirilen birincil iş alanı soruldu. Yüzde 15,1’lik oranlar ile ilaç sektörü ile biyoteknoloji/biyobilim/biyolojikler/biyomedikal ilk sırayı paylaştı. Bunları yüzde 12,3 ile medikal cihazlar/elektronikler ve akademik/araştırma sektörü takip etti. Geçen yıl en yüksek orana sahip olan imalat sanayi, bu seneki araştırmada yüzde 5’in de altında bir oranla temsil edildi. Gıda ve içecek, nanoteknoloji, nutrasötikler, ambalajlama ve yarı-iletkenler diğer temsil alanları oldu.
Ekipman ve sarf malzemeleri satın almada tesislerinin en önemli endişesinin ne olduğu hakkındaki sorulara okuyucuların büyük çoğunluğu (yüzde 49,5) önceki yıllarda olduğu gibi malzemelerin uzun ömürlü ve kaliteli olması şeklinde yanıt verdi. Bunu yüzde 23,8 ile maliyet, yüzde 14,3 ile çevre dostu ürünler, yüzde 8,6 ile en yeni, en güncel ürünlere sahip olmak, yüzde 3,8 ile etik veya Amerikan yapımı ürünler takip etti.
Maliyet, ekipman ve sarf malzemeleri tedarikçisi / distribütörü seçerken de en önemli kriter olarak belirlendi (yüzde 24). Ankete katılanların yüzde 23,1’i ise bu seçimde tedarikçi ya da distribütörün itibarının önemli olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 20,1'i ise tedarikçinin sunduğu ürün/hizmet çeşitliliğine önem verdiğini vurguladı. Çevre dostu uygulama ve ürünleri tercih edenlerin oranı ise yüzde 14,4 oldu.
Araştırmada bir de katılımcılardan kendilerine verilen temizoda malzemeleri listesinden tesislerinin satın aldığı her şeyi seçmeleri istendi. Verilen cevaplarda giysi, yüzde 69,9 ile en üst sıradaki yerini aldı. Sarf malzemeleri yüzde 65,1 ile ikinci sırada yer alırken onu, yüzde 55,3 ile izleme sistemleri takip etti. Temizlik ürünleri (yüzde 52,4), temizoda mobilyaları (yüzde 48,5) ile temizoda bileşenleri ve tezgahları (yüzde 43,7) diğer tercihler oldu. Katılımcıların yüzde 50,5’i yıkanabilir giysilerdense tek kullanımlık, atılabilir temizoda giysilerini tercih ettiklerini belirtti. Yıkanabilir giysileri tercih edenlerin oranı yüzde 31,1 oldu.
Tesisin kim tarafından temizlendiği sorusuna katılımcıların yüzde 42,7’si temizoda çalışanlarının kendileri cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 30,1’i şirket içinde sadece bu sorumlulukla görevlendirilmiş personeller olduğunu belirtirken, yüzde 27,2’si de bu görevin taşeron firmalar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Yanıt verenlerin neredeyse yarısı (yüzde 49,5) tesisin yılda bir kez dışardan bir firma tarafından denetlenmesini sağladıklarını bildirdi. Yılda birden fazla denetlenme oranı ise yüzde 21,7. Yüzde 18,6 ise 2-5 yıl arasında denetleme gerçekleştiriyor.
Bu yıl ankete önceki yıllardan faklı sorular da eklendi. Buna göre katılımcıların yüzde 40’ı mevcut işlerinden memnun oldukları için başka herhangi bir iş arayışında bulunmuyor, yüzde 36,5’i ise memnun olmalarına rağmen sadece meraktan iş arayışında. Katılımcıların yüzde 15,3’i aktif iş ararken, yüzde 8,2’lik kısım mevcut işlerinde mutsuz olmalarına rağmen iş değiştirmeyi düşünmüyor.
Araştırmayla ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşılabilir.