Endüstri
“Keep Lab Safety Keep You Healthy” Başlıklı Projeye 150 Bin Avroluk Hibe Desteği
20 Mart 2018, Sa
Yürütücülüğünü Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Demet Cansaran Duman’ın yaptığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı Erasmus Programı kapsamında 2017 yılı teklif çağrısı döneminde sunulan “Keep Lab Safety Keep You Healthy” başlıklı proje teklifi, uygunluk kriterlerini karşılayarak yaklaşık 150.000 Avro hibe desteği ile kabul edildi.
Bu kapsamda Avrupa Birliği Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında Hibe Sözleşmesi imzalandı.
İyi Laboratuvar Uygulamaları (GLP) kapsamında klinik örneklerle çalışan hekim dışı sağlık personelinde (biyolog, eczacı, biyoteknolog, laborant, teknisyen vb.) biyogüvenlik konusunda farkındalık yaratılmasını amaçlayan projenin ekibi, Hitit Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi ulusal ortakların yanında, University of Granada, Institute of Biotechnologia (İspanya) ve University of Minho, School of Medicine (Portekiz) gibi benzer sosyokültürel ve demografik özellikler gösteren ve Akdeniz Havzasında yer alan Portekiz ve İspanya’dan uzman danışmanlardan oluşuyor.
Günümüzde tıbbi laboratuvarlarda çalışan personel, özellikle kesici-delici alet yaralanması, soluma, yutma veya temas yolu ile birçok tehdit altında bulunuyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çeşitli çalışmalarda da tıbbi laboratuvarlarda biyogüvenlik konusunda önemli eksiklikler olduğu belirtiliyor. Proje ile risk altında olan tüm laboratuvar personeli için geliştirilecek ve yüz yüze yapılacak, interaktif, standardize edilmiş eğitim programı ve ‘web tabanlı eğitim’ ve ‘mobil uygulamalar’ ile biyogüvenlik konusunda doğru, güncel bilginin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Doç. Dr. Demet Cansaran Duman bu amaç doğrultusunda nihai hedeflerinin, ülkemizde çok fazla sayıda olan laboratuvar iş kazalarının gerçekleştirilecek eğitimler ile önlenmesi olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda proje sonucunda; 1. Ulaşılabilir, hedef kitlenin seviyesine uygun, iki farklı dilde temel kaynak kitap (Türkçe, İngilizce), doküman ve eğitim setleri oluşturmak, 2. Standardize, anlaşılabilir ve uygulamalı bir eğitim programı geliştirmek, 3. Tüm kaynaklara web ortamı ve mobil aplikasyonlar ile devamlı ve işlevsel olarak ulaşılabilirliği sağlamak mümkün olacak.