Endüstri
Tıbbi ve Aromatik Bitki Ticareti Artıyor
31 Ocak 2018, Ça
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Türkiye’de yakın gelecekte tıbbi ve aromatik bitkiler ticaretinden 5 milyar dolar civarında gelir elde edilebileceğini ve dünya ticaretinin önümüzdeki on yıllık süreçte 500 milyar dolar seviyesine tırmanacağının tahmin edildiğini söyledi.
Türkiye florasında 12 binden fazla bitki taksonunun doğal olarak yetiştiğini ve bu bitkilerin yaklaşık 1000 kadarının etnobotanik anlamda kullanıldığını belirten Prof. Dr. Şekeroğlu, “Ticari anlamda ise yaklaşık 400 farklı bitkinin yurtiçi veya yurtdışına pazarlandığı belirtiliyor. Türkiye, kekik, defne, meyan kökü, ıhlamur, adaçayı, biberiye, meşe palamudu gibi ürünleri ihraç ederek yıllık 150 milyon dolar döviz kazanıyor.” dedi.
Prof. Dr. Şekeroğlu ayrıca dünyada tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Almanya, ABD, Japonya, Çin ve Hindistan’ın ön plana çıktığını, Uzakdoğu menşeli bitkilerin ticaretinin Singapur üzerinden yönetildiğini, kozmetik ve parfümeri sektörünün ise neredeyse Fransa’nın tekeline geçmiş durumda olduğunu belirtti.
Kaynak: Dünya Gıda