Endüstri
Türkiye'de Endüstriyel Enzim Üretimi Başladı
28 Mayıs 2018, Pt
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi'nin Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü, tarihi Beykoz Kışlası'nda hayata geçirildi.
Enstitü, hem sağlık alanında enzim ve ilaç çalışmaları yapmayı hem de ‘beyin göçü’nü tersine çevirecek projelere öncelik vermeyi planlıyor.
Bu kapsamda Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün kadrosuna kazandırılan ilk öğretim üyesi de Harvard Üniversitesi’nden gelen Dr. Serdar Uysal oldu. Enstitüde kurduğu laboratuvarda enzim üretmeyi başaran Uysal, Türkiye’nin yılda 150 milyon dolarlık endüstriyel enzim ithalatı yaptığını, 300 milyon dolarlık bir pazara sahip endüstriyel enzimin bugüne kadar Türkiye’de üretilmediğini belirterek, “Ama artık Türkiye’de de üretime başlanıyor. Kanada’dan, Amerika’dan gelen hocalarımız bulunuyor. Araştırmaların iki yönü var. Bir tanesi, Türkiye gibi biyoteknolojide 25-30 yıl geriden gelen ülkelerde, yurtdışını yakalayabilmek adına, ürünleri tersine mühendislikle (reverse engineering) yerel kaynaklarla yapmak, ikincisi ise temel bilimlere ciddi yatırım yapıp 20 yıl sonrasının teknolojilerini inşa etmek. İki alanın paralel gitmesini sağlayacak ve bu iki alanı da besleyecek çok ciddi insan kaynağına ihtiyacımız var. Bu enstitüde yapmak istediğimiz şey de bu." dedi.