Endüstri
TÜRKİYE’NİN İLK BİYOTEKNOLOJİ AR-GE MERKEZİ
22 Mart 2020, Pa
Türkiye’nin ilk biyoteknoloji Ar-Ge merkezi, Teknopark İstanbul’da yerleşik İlko İlaç tarafından kuruldu. Merkezde geliştirilen ve üretimi Türkiye’de yapılacak ilk yerli biyoüstün ilacın maliyeti, ithal muadillerinden daha düşük ve klinik özellikleri daha üstün olacak.
İlkoArgemBiyoteknoloji Merkezi, 2015’te Teknopark İstanbul’da kuruldu. Türkiye’nin ilk biyoteknoloji araştırma ve geliştirme merkezi, ilk yerli biyoüstün ilacı da geliştirdi. Üretimi Türkiye’de gerçekleştirilecek ilacın klinik özellikleri ithal muadillerinden daha üstün ve maliyeti de daha düşük olacak. İlko İlaç; Türkiye’de görülme sıklığı yüksek akciğer, kolon, böbrek gibi kanser türlerine yönelik ilk yerli biyobenzer ilacı üretmek için Sabancı Üniversitesi ile işbirliği yaptı. Firma, tüm önemli tedavi alanlarını kapsayan ileri teknolojili, katma değerli geniş bir ürün portföyüne sahip.
İlko İlaç yaşam süresini uzatan ve hayat kurtaran ‘yenilikçi’ ürünleri kullanıma sunmayı ve ilaç üretiminde fark yaratarak bu endüstriye değer katmayı hedeflemektedir. Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te kurulan Ar – Ge merkezi İLKOARGEM, geleceği düşünerek atılan adımlardan biridir. 2.600 m² kapalı alana sahip İLKOARGEM analitik ve galenik laboratuvarlar olmak üzere iki ana birimden oluşmaktadır. Uzman kadrosu ve üstün laboratuvar donanımı ile yürütülen Ar-Ge çalışmalarında ileri teknolojiye dayalı özgün ürünler geliştirmektedir.
Teknopark İstanbul içerisinde İLKOARGEMBiyoteknoloji Ar-Ge Merkezi’nin kuruluşunu gerçekleştiren İlko İlaç;biyoteknolojik ürünlerle ilgili Ar-Ge çalışmalarını bu merkezde sürdürmektedir. Türkiye’nin ilk biyoteknoloji Ar-Ge’si olma özelliği taşıyan merkez; rekombinant DNA teknolojisi araç olarak kullanılarak biyoteknolojik ilaçlar geliştirmek üzere çalışmalar yürütmektedir. İLKOARGEMBiyoteknoloji Merkezi; biyobenzer, biyoüstün ve yeni nesil ilaçların üretilmesine olanak sağlayacak altyapıda kurulmuştur.
Bütün majör tedavi alanlarına yönelik çalışmalar yapmak üzere gerekli altyapıya sahip İlko İlaç; sinir sistemi, sindirim sistemi, solunum sistemi, metabolizma, kardiyovasküler sistem, kas ve iskelet sistemi, dermatoloji, immünoloji, endokrinoloji ve enfeksiyon hastalıkları alanlarında tıbba hizmet vermektedir. İLKOARGEMBiyoteknoloji Merkezi ise ilk aşamada kanser ve kansere bağlı hastalıklara yönelik olarak biyoteknolojik ürünler geliştirmek amacıyla çalışmalar yapmaktadır.
İlkoİlaç, iki Ar-Ge merkezinde faaliyet gösteriyor. İLKOARGEM Ar-Ge merkezi Ankara Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te. Üniversite-sanayi işbirliği ile Teknokent bünyesinde bu ölçekte yapılan öncü ve örnek bir Ar- Ge yatırımı. Merkezde; jenerik ürünler, ileri teknolojiye dayalı ve katma değerli ürünler geliştiriliyor. İLKOARGEMBiyoteknoloji Merkezi ise Teknopark İstanbul’da. Biyoteknolojik ürünlerle ilgili Ar-Ge çalışmalarımızı burada sürdürüyor, Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi farklı üniversitelerle işbirliği içinde projeler yürütülüyor.
Biyoteknolojik ilaçlar; büyük yatırım, inovasyon ve teknik birikim gerektiren, canlı sistem ve organizmalar kullanılarak üretilen ilaçlardır. Kimyasal yöntemlerle yapılan ilaçların tedavi edemediği birçok hastalık için alternatif tedavi imkânı sağlıyorlar. Referans biyoteknolojik ilaçlar, inovatör firma tarafından pazara sunulan ilk ürün. Patent gibi fikri mülkiyet hakları bittikten sonra biyobenzer ilaçlar ve iyileştirilmiş biyoteknolojik ilaçlar üretiliyor. Referans biyoteknolojik ürünlerle kalite, etkinlik ve güvenlik açısından denkliği onaylanan ancak kendi geliştirme ve üretim yöntemlerine sahip biyoteknolojik ilaçlara biyobenzer ilaç deniliyor.
Ar-Ge çalışmalarından öncelikle kanser ve buna bağlı hastalıklara yönelik olarak biyoteknolojik ürünler üzerine odaklanan İlko İlaç; halen biyoüstün, nanobiyoüstün, biyobenzer ve yeni nesil biyoteknolojik ürünler üzerine çalışmalar yapıyor. Hacettepe Üniversitesi ile nanobiyoteknoloji esaslı ürün geliştirme projesi sürüyor. Norveç, İspanya, İtalya’dan üniversite ve klinik merkezler ve Hacettepe Üniversitesi ile ortak EuroNanoMed projesinin çalışmalarını yürütüyor.
Biyoteknolojik ilaç geliştirmek ve üretmek, ciddi yatırım ve bilgi birikimine ihtiyaç duyuyor. Yerli üretimin bu yönde geliştirilmesi hem ithalatı azaltacak hem de ilaç sektöründeki iş olanaklarını artırarak ekonomiye büyük katkı sağlayacak. Sektörü 2023 hedefleri kapsamında stratejik sektörlerden biri haline gelecek.
İlkoİlaç’ın ilk orijinal biyoteknolojik ilaç projesi GX-G3’ün Faz II klinik çalışmasının başarıyla tamamlandı. İlkoİlaç Ar-Ge ve Ruhsatlandırma Direktörü Prof. Dr. Yılmaz Çapan konuyla ilgili İstanbul Ticaret’e şöyle açıklama yaptı; “GX-G3, kemoterapiye bağlı nötropeni tedavisinde kullanılacak. Bu çalışma; Güney Kore, Avrupa ve Türkiye’de bulunan 22 klinik merkezde gerçekleştirildi. GX-G3’ün etkinliği ve güvenilirliği kanıtlandı, hastalardaki uygulama dozu da belirlendi. Türk bilim insanlarının katkılarıyla geliştirilen, üretimi Türkiye’de gerçekleşecek olan ilk orijinal biyoüstün ilaç yakın zamanda tedavideki yerini alacak. Hastaların daha düşük maliyetle daha üstün özellikler gösteren üçüncü jenerasyon bir G-CSF ürününe erişimi mümkün hale gelecek”.
Ayrıntılı bilgiye www.itohaber.com adresinden ulaşılabilir.