Endüstri
Yaşayan Bakterileri Mürekkep Olarak Kullanan 3D Yazıcı
31 Ocak 2018, Ça
ETH Zürich araştırmacıları, canlı bakterilerin 3D baskısına olanak tanıyan biyolojik olarak uyumlu bir mürekkep geliştirdiler.
Bakteri yüklü mürekkep, biyomedikal uygulamalar için toksik maddeleri parçalayabilen veya yüksek saflıkta selüloz üretebilen biyolojik materyallerin üretilmesini mümkün kılıyor.
Ekibin “flink” (functional living ink – işlevsel canlı mürekkep) olarak adlandırdığı bu özel mürekkep, bakterilerin besin olarak kullanabilecekleri şekerleri içeriyor. Böylece bakteriler canlı kalarak selüloz üretmeye devam edebiliyorlar. Sistemde aynı zamanda parçalara ayrılarak tüm mürekkebin katılaşmadan önce baskı haznesinden akıp geçmesini sağlayacak bir çeşit ince cam boncuklar bulunuyor. Bu yolla selülozun büyük bir bölümü tam olarak basımı yapılan nesnenin yüzeyinde üretilmiş oluyor. Yapılan şey bir mürekkep olduğu için, sistem üç boyutlu baskıyı da olanaklı kılıyor. Araştırmacılar henüz başlangıç aşamasında olan çalışmalarının zararsız olmasının yanında faydalı da olduğu belirterek "Çoğu insan bakterileri yalnızca hastalıklarla ilişkilendirir, ancak biz aslında bakteriler olmadan hayatta kalamazdık" diyor.