Makale
Dünya Genelinde Hassas Tıp Pazar Büyüklüğü ve Gelecek Öngörüleri
01 Ekim 2018, Pt
"BIS Research’ün 2017 yılında yayınladığı rapora göre küresel hassas tıp pazarının 2026 yılında 141,7 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bu büyümeyi kamçılayan olgular arasında erken evre tedavilerinin benimsenmesi, ilaca olumsuz tepki vakalarında artış, kronik hastalıkların yaygınlaşması ve genetik bilimindeki gelişmeler gösterilmektedir."
Saliha Elif Yıldızhan
Hastaların “Bu tedavi benim için uygun mu?” sorusunu sormalarının rutin hale geleceği hassas tıp (precision medicine) dönemine dünyanın her yerinde, özellikle gelişmiş ülkelerde, girilmiş olması ve her hastaya özel verinin incelenerek uygun tedavinin uygulanması için gereken genombilim (genomics) teknoloji ve uygulamalarına duyulan ihtiyaç dolayısıyla ilgili küresel pazarın büyümesi kaçınılmaz görünmektedir.
Genombilimin yaygın biçimde uygulanmasını mümkün hale getiren yeni nesil dizileme, biyoenformatik ve büyük veri analitiği gibi teknolojilerin gelişimiyle kanser, nadir hastalık tedavisi, farmakogenomik, yeni doğan taramaları, prenatal testler, mikrobiyom ve kronik hastalık yönetimi gibi bir çok alanda büyük bir tahmin, önlem ve tedavi potansiyeli görülmektedir. İşe yaramayan tedavi uygulamalarının önüne geçilmesi ve önleyici tıp uygulamalarıyla sağlık sisteminin gereksiz yükten kurtarılması açısından hassas tıp dönüştürücü bir güç barındırmaktadır.
BIS Research’ün 2017 yılında yayınladığı rapora göre küresel hassas tıp pazarının 2026 yılında 141,7 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bu büyümeyi kamçılayan olgular arasında erken evre tedavilerinin benimsenmesi, ilaca olumsuz tepki vakalarında artış, kronik hastalıkların yaygınlaşması ve genetik bilimindeki gelişmeler gösterilmektedir. Bu süreçte pazar büyümesini yeni nesil dizileme teknolojileri, ilaca eş tanı testleri, farmakogenomik, biyoenformatik ve büyük veri analitiği teknolojilerinin yönlendirmesi öngörülmektedir. Bu pazarda henüz keşfedilmemiş ve tüketilmemiş fırsatlara sahip ülkeler arasında İspanya, İtalya, Singapur, Hindistan, Çin, Suudi Arabistan, B.A.E. ve Brezilya öne çıkmaktadır.
2016 yılında küresel hassas tıp pazarındaki en baskın kesim onkoloji olmuştur. Onkoloji pazarının 2017-2026 arasında %10,4’lük bir yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) göstereceği beklenmektedir. Kanser vakalarındaki artış ile küresel ekonomik yükün 2025 yılında 4 trilyon dolara kadar çıkacağı öngörülmektedir. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Kanada gibi birçok gelişmiş ülke kanserin yaygınlaşmasını kontrol altında tutmaya yönelik tedbirler almak için yoğun çaba göstermektedir. İlgili pazarlar arasında en yüksek yıllık bileşik büyüme oranını immünolojinin göstereceği ve pazarın 2026’da 11,27 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir. 2016 yılında hassas tıp pazarını domine eden bir başka kesim de ilaca eş tanı testleri, yani belirli bir ilaçtan bir hastanın fayda/yan etki görüp görmeyeceğinin belirlenmesi için kullanılan testler olmuştur. Bu pazarın 2017-2026 arasında %11,56’lık bir yıllık bileşik büyüme oranı göstereceği öngörülmektedir.
Halihazırda birçok biyofarmasötik şirket hedeflenmiş tedavi ilaçları, tümör biyobelirteçleri, ilaca eş tanı testleri ve farmakogenomik testlerin araştırma ve geliştirmesi için kapsamlı çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca büyük veri analitiği ve biyoenformatik gibi teknolojilerin gelişimi için kilit şirketler tarafından önemli araştırmalar yapılmaktadır. Hassas tıp için geliştirilen yazılımlar için ayrılan girişim sermayesi 2014’te 268 milyon doları bulmuştur.
Küresel hassas tıp pazarında 2016 yılında en baskın aktörler ABD ve Kanada olmuştur. Kuzey Amerika pazarının 2017-2026 arasında %9,66’lık bir yıllık bileşik büyüme oranı göstereceği öngörülmektedir. Dönemin ABD başkanı Barack Obama’nın 2015 yılında Hassas Tıp Girişimi (Precision Medicine Initiative) projesini duyurmasıyla ülke yatırımcılar için cazip bir pazar haline gelmiştir. Fakat 2016-2017 arasında hassas tıp pazarının en yüksek yıllık bileşik büyüme oranı göstereceği bölgenin %15,09 ile Asya-Pasifik bölgesi olacağı beklenmektedir.
Hassas tıp konusunda yeni ortaya çıkan şirketler araştırma projeleri için büyük holdinglerden, risk sermayedarlarından ve devlet kurumlarından büyük yatırımlar almaktadırlar. Bu projelerin sonuçları piyasaya sürüldüğünde pazarın dengelerinin değişeceği öngörülmektedir. Ayrıca, biyoenformatik, büyük veri analitiği ve hizmet sağlayacı şirketere de büyük yatırımlar yapılmaktadır. Büyüklüğü sürekli artan genomik verinin saklanması ve analiz edilmesiyle ilgili start-up’larla beraber çalışılması pazarın güncel ihtiyaçlarından biridir. Son olarak da, sağlık alanında herhangi bir teknolojinin etkisinin en çok klinik olarak işe yararlığına bağlı olduğu unutulmamalıdır.
Kaynak
https://bisresearch.com/industry-report/global-precision-medicine-market-2026.html
___________________________
Yazar Hakkında
Saliha Elif Yıldızhan Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden lisans derecesini aldı. Lisansüstü eğitimine Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Biyoistatistik ve Biyoinformatik Doktora Programı’nda devam ederken aynı zamanda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nda Biyoinformatik Uzmanı olarak çalışmaktadır.