Makale
“Standart ve Regülasyonlar, diğer pek çok farklı endüstride olduğu gibi, temizoda endüstrisinde de yön verici ve trend belirleyici bir etkiye sahip”
04 Nisan 2019, Pe
Temizoda Teknolojileri Derneği olarak 2015 yılında çıktığımız yolculuk geçtiğimiz yıl “Temizoda Günü” organizasyonunda 3. yaşını 100’ü aşkın üye ve sektör paydaşı ile kutladı. Bu yola çıkarken en önemli hedeflerimizden birisi de uluslararası standartların şekillenmesinde ülkemizin de söz sahibi olması için çalışmalar yapmaktı. Geldiğimiz noktada, gerek ISO standartları gerekse Avrupa Birliği ve PIC/S önderliğinde yapılan GMP klavuzunun revizyonu süreçlerine ciddi katkılar sağlıyoruz.
2015 yılında ISO 14644 Temizoda Standartları Serisi’nin yazımı ile görevli ISO Teknik Komite 209 (ISO/TC209)’da Türk Standartları Enstitüsü (TSE) önderliğinde gözlemci üye olarak temsil ediliyorduk ve kararları alan 20 tam üye ülkenin aksine yalnızca görüş belirtme hakkımızı kullanabiliyorduk. Gelinen noktada, Ocak 2018 itibariyle ISO/TC209’un tam üye ülkelerinden biriyiz. ABD, Almanya, İngltere, Fransa, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerle birlikte yayıma hazırlanan tüm standartlara teknik bilirkişi ve uzman desteği sağlayabiliyor, ülke menfaatlerimizi gözeterek ilgili standartların revizyon süreçlerine doğrudan müdahil olabiliyor, gerekli noktalarda şerh koyabiliyoruz.
Temizoda Teknolojileri Derneği olarak ISO/TC209’un istişare ve lobi alanı olarak aktif çalışan irtibatlı kuruluşu Uluslararası Kontaminasyon Kontrol Dernekleri Federasyonu’na (ICCCS) 2015 yılında tam üye olarak dâhil olmamızı takiben 2018 yılında Lahey’de gerçekleşen Delegeler Konseyi’nde, 2019-2020 yılları arasında Yönetim Kurulu Onursal Başkanlığı’na seçilmiş bulunuyoruz. ICCCS tarafından her iki yılda bir gerçekleşen Uluslararası Kontaminasyon Kontrol Sempozyumu’na (ISCC); 2014 Güney Kore, 2016 Brezilya ve 2018 Holanda’nın ardından 2020 yılında Antalya’da ev sahipliği yaparak (www.iscc2020.com) uluslararası alanda ülkemizin elde ettiği bu kazanımları perçinlemeyi hedefliyoruz.
Bu sayıda, ISO/TC209 Başkanı Sayın David Ensor’un dergimizin bu sayısına özel olarak kaleme aldığı “ISO/TC209’nun, ISO 14644 Standartlarında Yapılan Revizyonları Ele Alması” başlıklı detaylı ve açıklayıcı bir makale yer alıyor. Ayrıca, ISO/TC209 Teknik Program Müdürü Sayın Anna Caterina Rossi de bu sayıya özel olarak ISO açısından standardizasyon süreçleri ve ISO/TC209’un geçmişten günümüze çalışmalarını ele alan bir yazı paylaştı. Son dönemde yayımlanan ISO 14644-15 “Ekipman ve Malzemelerin Temizoda Uygunluğunun Kimyasal Konsantrasyonla Değerlendirilmesi” standardı ile ilgili en güncel bilgileri Çalışma Grubu 11’in de yürütücüsü Sayın Dr. BertholdDüthorn’un kaleminden okuyacağız. Sektörün duayenlerinden olan Sayın Koos Agricola, Çalışma Grubu 14 (WG14) Standart Hazırlık Komitesi Yürütücüsü olarak taslak aşamasında olan ve çalışmalarında son aşamaya gelinen ISO 14644-17 “Temizoda ve Kontrollü Alanlar; Yüzey Parçacık Birikme Oranı” Standardı ile ilgili bir makael kaleme aldı. Bu makale, ilgili standardın yayımı öncesi dünyada ilk kez CleanroomNews okuyucuları ile buluşuyor. Son olarak Hindistan Kontaminasyon Kontrol Derneği Başkanı (ICCS) ve ICCCS Genel Sekreteri Sayın Sheesh Gulati, “ISO 14644-3 Revizyon Süreci ve EU GMP Ek1 uyumluluğu” konulu bir makale kaleme aldı ve sizlerle paylaşıyor.
Emeği geçen ve destekleri ile bu güzel sayıyı size ulaştırmamızı sağlayan tüm yazarlarımıza teşekkür ediyor keyifle okuyacağınız bir sayı olmasını diliyorum.
HAŞİM SOLMAZ
TEMİZODA TEKNOLOJİLERİ DERNEĞİ