Makale
Yeniden Kullanılabilir Temizoda Tulumları En Mantıklı Seçimdir
04 Ağustos 2018, Ct
“Yeniden kullanılabilir temizoda tulumları, tek kullanımlık tulumlara göre daha az maliyetli olmakla kalmıyor, aynı zamanda yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaya göre bunların en sürdürülebilir seçenek olduğuna da inanılıyor”
Jerry MARTIN
Temizoda tulumları, biyoproses, yaşam bilimleri ve yarıiletken sektörlerindeki tesisler için kritik bir rol oynamaktadır. Yakın zamanda PDA Journal tarafından yayınlanan temizoda tulumları üzerine bir yaşam döngüsü analizi (YDA), yeniden kullanılabilir tulumları seçilmesiyle, tesislerin daha düşük enerji, daha az karbon ayak izi, azaltılmış su tüketimi ve düzenli depolama alanlarında sürdürülebilirlik puanlarını artırabileceğini kanıtlamaktadır.
USP 797’de (steril preparatlar) yapılan revizyonlar ve USP 800 (sağlık hizmetlerinde tehlikeli ilaçların kullanımı) aplikasyonları ile, sterilizasyon ve kimyasal kontrol kurallarını karşılamak için temizoda tulumlarının kullanım alanları da genişlemektedir. Temizoda tulumları için yeni talepler, çeşitli çok işlevli tesislerden ve birçok hastane eczanesinden gelmektedir. Amerikan Yeniden Kullanılabilir Tekstil Derneği (American Reusable Textile Association - ARTA) tarafından finanse edilen Temizoda Tulumları Yaşam Döngüsü Analizi çalışmasının bulgularına dayanarak, bu pazarların istenen ürün ve hasta korumasını başarabileceği ve sürdürülebilirlik hedeflerini karşılayabileceği söylenebilmektedir.
Bir YDA, sürdürülebilirlik puanlarını ve süreçlerin, ürünlerin, kimyasalların, hizmetlerin veya malzemelerin çevresel iyileştirilmesini ölçmek için kullanılan temel araçtır. En iyi alternatif seçildiğinde hangi sürdürülebilirlik kriterlerinin ortaya çıkacağını belirlemek için enerji, kütle verimliliği ve emisyonların miktarını belirleyerek iki veya daha fazla ürünü karşılaştırmak için bir YDA kullanılır.
Temizoda tulumlarının YDA'sı, yeniden kullanılabilir ve tek kullanımlık ürünleri, temizodadaki ürün kullanımını ve her bir ürün için kullanım ömrünü, dünyadaki fosil kaynakların tam yaşam döngüsü esasına göre karşılaştırdı. Karşılaştırma ekstra büyük (XL) boyutta yeniden kullanılabilir tulumlar ile tek kullanımlık tulumlar arasında yapıldı.
Yeniden kullanılabilir tulum 370 g ağırlığındaydı ve esas olarak polietilen tereftalat (PET) dokuma kumaştan, tek kullanımlık tulum 158 g ağırlığında ve esas olarak yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) dokunmamış (nonwoven), eğrilerek bağlanmış kumaştan oluşmuştu. Her iki tulum da temizoda ISO Sınıf 1-5 standartlarına uygundu ve tek parça, uzun kollu ve fermuarlı giysilerdi. Bu öğeler bir başlık, eldiven veya bot içermiyordu.
Temizoda pazarında, hem tek kullanımlık hem de tekrar kullanılabilir tulumların yaklaşık yüzde 40'ının sterilize edildiği tespit edilmiştir. Tek kullanımlık üretim süreçleri, temizoda standartlarını karşılamak için giysileri yeterince temizleyemediğinden, hem atılabilir hem de yeniden kullanılabilir tulumlar aynı yıkama işlemine tabi tutulur ve gama ışımasıyla sterilize edilir.
Çamaşır atıksuları, ölçülen toprak yüküne bağlı olarak standart oksijenli belediye süreçleri ile arıtılmaktadır.
Kullanım ömrünü tamamlayan tek kullanımlık tulumlar toprağa doldurulur, ancak giysiler etkisiz polimer olduğundan, sadece kullanımdan kaynaklanan toprak yükü azalır.
Yeniden kullanılabilir tulumlar uygunsa genellikle ikincil piyasalara bağışlanır.
Bu YDA'nın karşılaştırmalı temeli, ISO 1-5 seviyesindeki temizodalardaki 1.000 adet tulum kullanımıydı. Tek kullanımlık tulumlar için, bu, kullanımdan önce 400'ünün sterilize edildiği 1.000 tulumdu. Yeniden kullanılabilir tulumlar için, her tulumun temsili kullanımı, yıkanıyor ise 60 döngü ve yıkanıyor ve sterilize ediliyorsa 40 döngü idi. Böylece yeniden kullanım modeli, 1000 adet temizoda kullanımı için 20 yeni ve yeniden kullanılabilir tulumun gerektiğini gösterdi.
Bu YDA, temizoda tesisleri için birkaç doğrudan fayda göstermiştir. Enerji azaltımı açısından, yeniden kullanılabilir tulumların seçilmesi şunları sağlar:
- Proses enerjisinde yüzde 34 iyileşme ve çevresel etki sonuçlarında azalma,
- Karbon ayak izinde yüzde 27 iyileşme,
- Tek kullanımlık tulumlar için gerekenden yüzde 73 daha az su kullanımı (çünkü işlenmek için kullanılan su, atıksu arıtımı ile geri dönüştürülür),
- Atık maliyetlerinde yüzde 93 azalma.
Bunlar, temizoda ve USP 797 tesislerinde kullanım için yeniden kullanılabilir tulumların seçilmesinin, çalışanlara, üretim sürecine ve genel tesis yönetimine önemli ölçüde daha düşük çevresel ayak izi ile kaliteli hizmet sağladığını kanıtlamaktadır.
______________________________
Yazının orijinaline buradan ulaşılabilir.