Dosya
İSTANBUL SAĞLIK ENDÜSTRİSİ KÜMELENMESİ (İSEK)
01 Ağustos 2020, Ct
Sağlık teknolojileri ve yaşam bilimleri alanında faaliyet gösteren çeşitli seviyede (start-up, KOBİ, büyük ölçekli) firmaların, üniversitelerin (sanayiye hizmet veren arayüzleri ve/veya ilgili araştırma merkezleri üzerinden), ilgili STK'ların ve kamu kuruluşlarının yer aldığı farklı, örnek ve öncü bir sivil toplum (kümelenme) birlikteliğidir.
Bugün itibarıyla (Temmuz 2020) küme üyesi 22 üniversite, 175 firma, 3 kamu kuruluşu ve 13 sivil toplum kuruluşu, özetle ağırlıklı olarak geniş İstanbul bölgesinin sağlık teknolojileri ekosistemin tüm paydaşları, bu küme projesine destek veriyor.
Kümelenmenin temelleri Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi (LifeSci) üniversite-sanayi işbirliği arayüzleri olarak yola çıkmış olan İSTKA destekli İnovita İşbirliği Platformu ve İnovita Kuluçkası projeleri ile atılmış; seneler geçtikçe artan kurumsal katkılar ve motivasyon ile küme işbirliğini geliştirmiş ve kritik seviyede sektöre etki eden bir senelik faaliyet programı yürütmeye başlamıştır. İSEK faaliyetleri 2017 yılından itibaren, Teknopark İstanbul koordinasyonunda yapılmış bir proje başvurusu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı kapsamında desteklenmektedir.
Kümelenme kapsamında yürütülen faaliyetler için alt çalışma grupları oluşturularak, odak gruplarda işbirliklerinin ve etkileşimin arttırılması hedeflenmektedir. Dijital sağlık için oluşturulan alt çalışma grubu faaliyetleri; evde sağlık, mobil sağlık gibi uzaktan tanı ve takip sistemleri ile birlikte robotik teknolojiler, dijital görüntüleme, veri analizi gibi yazılım ve mühendislik çözümlerini içermektedir.
İSEK sektör üyelerinin yaklaşık %18’i dijital sağlık odaklı firmalardan oluşuyor. Dijital sağlık temasının alt kırılımlarında; uzaktan hasta takibi, sağlıkta nesnelerin interneti, mobil uygulamalar, giyilebilir teknolojiler, medikal simülasyon sistemleri, veri analizleri, kişiye özel sağlık uygulamaları, sanal platform uygulamaları yer alıyor. Sensörler ile yerinde tanı yapabilen kitler, taşınabilir kablosuz cihazlar ile hastalık takibi, görüntü işleme ile sağlıklı yaşam tavsiyelerini içeren uygulamaların yanı sıra tedaviyi destekleyici uygulamalar da hayata geçirilebiliyor. Son yıllarda özellikle kronik hastalıkların takibi ve tedaviyi destekleyici uygulamalar ön plana çıkmış durumda.
Bu konulardan çalışan küme üyesi firmalardan bazıları; Astım ve KOAH hastalarına yönelik nefes test cihazı ve mobil uygulama geliştiren ve yakın zamanda yeni bir yatırım alan Inofab ArGe, idrar stripti kullanarak idrar analizi üzerinden bilgi ve beslenme önerisinin verebilen Vivoo takip uygulaması, bilişsel performansı arttıran AutoTrainBrain mobil telefon yazılımı ile HMS Health Mobile Yazılım, mobil kullanıma uygun sperm kalitesi test cihazı ve bebeklerin sağlık durum takibi için idrar enfeksiyonu tespiti cihazı geliştiren MIPS Laboratuvar Ar-Ge Yazılım, giyilebilir EKG ürünleri ile Mobilmed Medikal Sistemler, uyku apnesi tedavisinde kullanılabilecek ağız içi aparey geliştiren Respo Gadgets, sağlık platformu ile birlikte dijital mobil holter ve mobil EKG geliştiren Livewell, giyilebilir teknoloji geliştiren Lifecall, migren gibi otonom sinir sistemi disfonksiyonu kaynaklı hastalıkların ve rahatsızlıkların tedavisi için ürün geliştiren Vagustim Sağlık Teknolojileri, hastaneye gidemeyen ve kronik hastalığı/takibi olan kişilere uçtan uca bulundukları noktadan görüntülü olarak sağlık hizmeti sağlayan e-sağlık platformu Medibook ile Invenoa Yazılım.
Küme bünyesinde rehabilitasyon ve robotik teknolojilere yapay zeka entegrasyonu konusunda çalışmalar yürüten firmalarımıza örnek olarak; Inosens Bilişim sanal ve arttırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak rehabilitatif uygulamalar geliştirmekte ve aynı zamanda veri analizi alanında makine öğrenmesi temelli yenilikçi büyük veri analizi çözümleri de sunmakta. Interact Medikal Teknolojiler robot ve yapay zekâ teknolojileri kullanarak farklı sektörler için ürünler hayata geçirmekte. DGT Yazılım Sağlık ve Danışmanlık Moovbuddy çözümü ile egzersize dayalı tedavilerde doktor ve fizyoterapistlerin hastalarına video bazlı özel egzersiz programı oluşturabilmelerine olanak sağlamakta.
Özellikle pandemi sonrasındaki sağlık alanında; “yeni teknoloji” odaklı önemli gelişmelerin olması ve sağlıkta dijitalleşmenin artması bekleniyor. Küme içinde de altyapısı müsait erken aşama firmaların bu konudaki çalışmalarını hızlandırarak bu sürece uyum sağladığını ve ürünlerini konumlandırırken bu küresel gelişmeleri dikkate aldığını görüyoruz. Buna paralel olarak çalışmalarına hız veren dijital sağlık çalışma grubundaki en dikkat çekici gelişmeler biri de bu konuda çalışan öncü ve genç firmaları bir araya getiren yeni bir kooperatifleşme yapısı. İSEK üyesi Biyomod ve BAMA Teknoloji’nin dahil olduğu farklı firmaların işbirliği ile hayata geçen bir TÜBİTAK SAYEM MedInnovate proje konsorsiyumu iyi uyku teknolojileri, kronik hastalık takibi ve evde sağlık üzerine kapsamlı bir ürün ailesi oluşturuyor. Bu ekip salgın odaklı bazı çözümler de geliştirmiş durumda.
ISEK olarak dijital sağlık konusunda çalışan firmalarımızla ulusal/uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi, Inovasyon Alanı kurgusu ile fuar katılımlarında özel alanların tasarlanması, odaklı etkinlik planlamaları ve pazarlama faaliyetlerinin desteklenmesi konularında çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca Haziran ayında başvurusu yapılan IKMIB-İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile birlikte yürütülecek HealthTech Start-up URGE Programı katılımcılarının yarısı dijital sağlık firmalarından oluşuyor ve program sürecinde katılımcı ihtiyaçlarına göre eğitim, danışmanlık ve heyet ziyareti planlaması tasarlanıyor.
Ayrıntılı bilgiye www.isek.org adresinden ulaşılabilir.
SEDA ŞENOL, İSEK